2012. jún 12.

A Gyerekműsor Blog ajánlásával: Eger gyerekeknek könyvbemutató

írta: humorista
A Gyerekműsor Blog ajánlásával: Eger gyerekeknek könyvbemutató

Eger_gyerekeknek.jpgA Gyerekműsor Blog örömmel invitál a "Eger gyerekeknek" című interaktív városismertető könyv bemutatójára. Felmerülhet a kérdés, mit keres egy könyvbemutató a Gyerekműsor Blog-on. Valóban, nem tartozik a szorosan vett gyerekműsorok közé egy könyvbemutató, de az ilyen kiadványokból sokat lehet tanulni a gyerekműsorok előadóinak a "célcsoportról", a közönségről.

Az „Eger gyerekeknek” című interaktív városismertető könyv játékos módon mozgatja meg a gyerekek kreativitását, ismerteti meg velük környezetüket és egyben inspirálja őket, hogy továbbgondolják és részt vegyenek városuk formálásában. A kiadvány Eger épített és természeti környezetéhez kapcsolódó témák mentén foglalkozik a város történetével, épületeivel, kulturális és természeti értékeivel, valamint a városi élettel és a város működésével. A gyerekek játékos formában ismerhetik meg a várost. A megismerésben segítségükre van Müezzin, a könyv vezető figurája, aki végigvezeti őket a városon és egyben aktív tervezésre, cselekvésre buzdítja őket.

Eger_gyerekeknek_konyvbemutato.jpgAz „Eger gyerekeknek” könyv hiánypótló, hiszen eddig nem jelent meg Egerről gyerekeknek szóló, interaktív városismertető könyv. A könyv az egri Part Egyesület és a kultúrAktív Egyesület kiadásában jelent meg a Tiéd a város sorozat részeként. Az Eger gyerekeknek a 2010-ben megjelent Pécs gyerekeknek, a 2011-ben pedig Sepsiszentgyörgy gyerekeknek könyv után következik a sorban. Ennek a műfajnak a speciális módszertanát németországi tapasztalatok és minták alapján dolgozta ki a kultúrAktív Egyesület. Az egyesület célja nem csupán egy könyv megjelentetése, hanem sokkal inkább egy szemléletmód átadása és egy módszertani tudás átörökítése, amely alapul szolgál hasonló kezdeményezések számára. A könyv szerzője, illusztrátora és vezető grafikusa helyiek, akik a kultúra, a művészet és street art területén tevékenykednek.

A könyv célja, hogy a gyerekek megismerjék városukat, az őket körülvevő környezetet, nyitottak legyenek a természeti és épített környezetük sajátosságai iránt és készek legyenek tevékenyen részt venni környezetük formálásában, alakításában és továbbgondolásában.

 A könyv készítői a kiadványhoz kapcsolódóan  gyerekeknek szóló városismereti nyári táborok szervezését tervezik, épített környezeti nevelésről és élménypedagógiáról szóló projekthetet terveznek tartani pedagógusoknak, valamint a könyv angol és német nyelven való megjelentetése is a tervek között szerepel.

A könyv Eger épített és természeti környezetével kapcsolatos alábbi témakörökre épül:

AZ ÉN VÁROSOM: egri városrészek, szubjektív várostérkép, híres egriek, a város rövid története, a változó város.

A VÁROS KINCSEI: a város címere, a város építkezéséhez használt anyagok, különböző korok épületei, a mai város kialakulása, egri vár, templomok, paloták, török emlékek: minaret és fürdő, pincék és kazamaták, szobrok és utcai bútorok, játékos nyomkeresés, múzeumok és kiállítóhelyek.

A ZÖLD VÁROS: Bükk hegység természeti értékei és kirándulóhelyei, Érsekkert.

A VÁROSI ÉLET: közterek, iskolák, fesztiválok, színház, zenei rendezvények, sport, játszóterek.

A MŰKÖDŐ VÁROS: városi önkormányzat, mezőgazdaság: szőlő és bor, az ipar, a turizmus, környezetvédelem, városi közlekedés.

AJÁNLOTT ÚTVONAL: séta a falfülkék mentén.

Bővebb info: www.partmagazin.hu

Gyerekműsor Blog linkajánló

Születésnapra különleges ajándék

Esküvőre meglepetés

Family Fun Show

Szólj hozzá