2013. dec 07.

Lelepleződött Houdini bűvésztrükkje

írta: humorista
Lelepleződött Houdini bűvésztrükkje

Houdini_buvesztrukk.jpgA leghíresebb bűvész a világon a Nagy Houdini - ki ne hallotta volna a nevét?

Főleg mi magyarok vagyunk rá büszkék, hiszen Houdini 1874. március 24-én, Weisz Erik néven született Budapesten, majd 4 éves koráig hazánkban élt. 

A magyar származású amerikai illuzionista, bűvész minden idők legnagyobb szabadulóművésze - nemrég azonban megfejtették egyik leghíresebb bűvésztrükkjének titkát – írja a brit Telegraph.

Aki a bűvésztrükk leleplezést illúziórombolónak tartja, ne olvasson tovább!

A bűvész egyik leghíresebb bűvésztrükkjét, a "Kínai Vízi Kínzás"-t vagy más néven a „kínai víztartálytortúrát” 1910 szeptemberében mutatta be Berlinben. A bűvészműsor alatt Houdinit fejjel lefelé, megkötözve belelógatják egy óriási vízzel tele fém-üveg-tartályba, amelyet felülről lezártak. Houdininak több percig vissza kellett tartania a lélegzetét, miközben kiszabadult egy átlagosnak tűnő bilincsből (a fenti fotón a Houdini által használt bilincs látható).

houdini_buvesz.jpg

A bűvésztrükk megoldása egy átalakított bilincs, melynek segítségével 3 perc alatt kimenekült a víz alatti fogságból. A bilincset Birminghamben készítették.

Houdini halála után testvére, Theo Hardeen örökölte meg 1926-ban. Ez az első Houdini-bilincs, amiről kiderült, hogy át lett alakítva. A titokra Billy McComb jött rá, aki 1960-ban vásárolta meg a bilincset Houdini testvérétől.

Éppen tisztogatta, amikor rájött, hogy a rugókat talán nyílt láng segítségével megbuherálhatták, így alaphelyzetben jól zártak, fejjel lefelé fordítva azonban kikattantak.

A bilincset december 12-én árverésre bocsátják, azt várják, hogy 3000 fontért, azaz több mint egymillió forintért fog elkelni.

Michael Heseltine, a Bloomsbury szakértője szerint Houdini 1895-ben kezdett bilincset használni mutatványaiban.

A Kínai Vízi Kínzás életveszélyes mutatvány volt, ezért nem meglepő, hogy nem bízta a véletlenre: valószínűleg egyszerűen felmelegítette a zárat, ami a rugók nyomását lazította.

A szakember nem ismer más Houdini-bilincset, amin átalakítás nyomai lennének láthatók, ezért a bilincs különösen értékes.

houdini_film_forgatas.jpg

Harry Houdini életéről egyébként négyrészes filmsorozatot forgatnak, amelyet a History Channel készít - a főszereplőt az ugyancsak magyar származású Oscar-díjas amerikai színész, Adrien Brody alakítja.

A fenti fotót a Gyerekműsor-Bűvészműsor Blog készítette az Andrássy úton. 

 

Gyerekműsor-Bűvészműsor Blog linkajánló

Bűvészműsor I Gyerekműsor videók I Gyerekműsorok I Stand Up Comedy előadók I Stand Up I Születésnapra meglepetés ajándék I Bethlen Téri Kabaré I Gyerekműsor Debrecenben I Szülinapi zsúr gyerekeknek

Szólj hozzá

bűvésztrükk bűvész gyerekműsor bűvészműsor Houdini Houdini-bilincs