2012. jún 07.

Gyerekműsorok

írta: humorista
Gyerekműsorok

Tippek, hogy válasszuk ki a gyerekműsorok közül a legjobbat

Gyerekműsorok bármilyen rendezvényre rendelhetőek, ahol akár csak egy gyermeket is kell szórakoztatni - ez evidens. De milyen gyermekműsorok közül lehet választani céges rendezvényre, születésnapra, Mikulásra, gyermeknapra stb.? Melyik gyerekműsor melyik rendezvényre ideális? Hogy kerüljük el azokat a gyerekműsorokat, amelyeknek nívótlanok az előadói? Gyerekműsorokat bemutató sorozatom indul!

Gyerekműsorok rendezvényre

Gyerekműsorral számtalan rendezvényen léptem már fel - ahogy az a weboldalamon található rövidített referencialistából is kiderül. A '90-es évek közepén, még középiskolásként kezdtem el rendezvényeken gyerekműsorokban közreműködni - először bohócként, aztán fekete köpenyes varázslóként (a köpenytől persze hamar meg kellett válnom, mert megijedt tőlem egy gyerek), később profi és független bábszínházak bábszínészeként, majd bűvészként.

A céges rendezvényeken felbukkanó gyerekműsorok az elmúlt években nem sokat változtak: a fellépők közt bohócok, bűvészek, bábszínházak, zenekarok találhatóak - eltérő színvonalon. A színvonal ugyanis időnként még a rendezvényszervező cégek által szervezett gyerekműsoroknál is erőteljesen ingadozó.

Számos esetben futottam bele olyan előadókba, akik a gyerekműsorra pusztán mint könnyű pénzkereseti lehetőségre tekintettek, és úgy gondolták, ha piros festékkel (vagy közönséges rúzzsal, ilyent is láttam!) kifestik az arcukat, ízléstelen színes ruhát vesznek magukra, és bugyuta bohóctréfákra építik műsorukat, akkor már minden gyerek imádni fogja őket. Hát nem! Hány olyan (köztük ma is rendszeresen fellépő) kóklert láttam már, akikről ordított, hogy utálják a gyerekeket - vagy jobb esetben csak szükséges rossznak tekintik őket a nézőtéren. 

Hány bohócot, kabalafigurát, lufihajtogatót láttam már, amikor a gyerekek előtt jelmezben dohányoztak(!), alkoholt ittak(!), káromkodtak(!), sőt sajnos olyant is tapasztaltam, hogy egy bohócnak öltözött lény megütött(!) egy gyereket. A gyerekműsorok kiválasztásánál tehát komoly felelőssége van a műsor szervezőjének, hiszen elképesztő lelki traumákat, évtizedekig tartó frusztrációkat tud okozni egy felkészületlen, dilettáns előadó.

Mindenki ismer olyan embert, aki fél a bohócoktól. Bohócként számtalanszor (majdnem minden második fellépésemen) szembesültem azzal, hogy még középkorú embereknek is komoly félelmeik vannak a bohócokkal szemben, vagy egyszerűen csak nem érzik jól magukat a közelükben, nem szeretik őket, és nem tudják megmagyarázni, hogy miért van ez így. (Erről hamarosan majd külön bejegyzést fogok írni.)

Gyerekműsorok közreműködőinek kiválasztása

- megrendelés előtt a  legfontosabb szabályok

Ha 5 pontban össze kellene foglalnom, gyerekműsorok megrendelése tekintetében melyek az alapvető szabályok, a következőket írnám:

1. Ne az ár döntsön!

Annyira triviális megállapítás, hogy zavarban is vagyok, amiért le kell írnom. Ha egy bohóc, vagy egy bűvész néhány ezer forintért már fellépést vállal, borítékolható a dilettáns, szakmaiságot nélkülöző előadás, aminek a vége unatkozó nézők, rosszabb esetben műsor közben megszégyenített, síró gyerekek. A komoly gyerekműsorok előadói a színpadon gyakran egyedi kellékekkel, jelmezekkel lépnek fel, évekig tanulnak és gyakorolnak - és ennek bizony ára van.

2. Kérjünk referenciát!

Ne elégedjünk meg a honlapján található referencialistával, kérjük el a gyerekműsorok korábbi megrendelőinek elérhetőségeit és hívjuk fel őket. Az elhivatott, a színpadi szórakoztatást komolyan gondoló gyerekműsorok szereplői évek óta a pályán vannak, nem gond néhány nevet összeszedniük.

3. Nézzük meg a weboldalán a videókat!

Minden gyerekműsor-szolgáltatónak van videója a korábbi fellépéseiről, feltétlenül nézzük végig őket.

4. Legyünk kíváncsiak a szakmai tapasztalatokra!

Az igazán kiváló gyerekműsorok közreműködőinek komoly szakmai múltja van: évekig dolgoznak színházaknál, zenélnek itthon/külföldön, vagy gyakorolják szorgalmasan a bűvésztrükköket, járnak továbbképzésekre.

5. Hallgassunk a megérzéseinkre!

Gyerekműsorok szervezői hívták fel a figyelmem egy jelentéktelennek tűnő, de állításuk szerint nekik bevált szempontra: ha már a telefonban nem érzünk szimpátiát a fellépő iránt, kezdjünk el gyanakodni. Legyünk óvatosak akkor is, ha zaklatásnak veszi kíváncsiskodásunkat korábbi fellépéseiről, szakmai tapasztalatairól - vagy vonakodva adja csak meg korábbi meghívói telefonszámát.

Szívesen segítem ingyenes tanácsaimmal, ötleteimmel, fellépők ajánlásával gyerekműsorok szervezőinek munkáját, elérhetőségeim ide klikkelve érhetőek el.

Gyerekműsor, bűvészműsor blog ajánlat:

Gyerekműsor, bűvészműsor pénz-visszafizetési garanciával

Nem szokványos gyerekműsor

gyerekmusor_rendeles_rendezvenyre.jpg

Szólj hozzá

gyerekműsor gyerekműsorok bűvészműsor rendelhető gyermekműsorok